Enter

Projects

Gastchefs

Met regelmaat nodigt Joris Bijdendijk bij restaurant RIJKS®️ en Wils internationaal gerenommeerde gastchefs uit. Inmiddels zijn er meer dan 35 chefs de revue gepasseerd waaronder, André Chiang (RAW, Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Virgilio Martínez (Central, Lima), Sang Hoon Degeimbre (L’air de temps, België), Micha Tsumura (Maido, Peru), Josean Alija (Nerua, Bilbao), Richard Ekkebus (Amber, Hong Kong), Jorge Vallejo (Quintonil, Mexico City), Mauro Colagreco (Mirazur, Frankrijk), Manoella Buffara (Manu, Brazilië), Deepanker Kohsla (HAŌMA, Bankok) & Maksut Aşkar (Neolokal, Istanbul)

Het Parool

Wekelijks verschijnt de column van Joris Bijdendijk 'De Keukenhulp' in Het Parool, waarin mensen vragen kunnen mailen die op zaterdag worden beantwoord. ‘Als geboren en getogen Amsterdammer is het een grote eer om een rubriek in PS van de Week te hebben’.

Het doel van Joris is de drempel tot koken te verlagen en mensen aan te moedigen zelf achter het fornuis te kruipen. Vragen variëren van hoe je een bepaalde groente bereidt tot welke pan je het beste kunt kopen Heb je ook een vraag? Stuur dan een e-mail naar joris@parool.nl.

Studio Boter

Het kledinglabel van Joris Bijdendijk met designs op t-shirts en voor RISO prints van Jessie le Comte. De t-shirts hebben een relaxed fit, gemaakt van240 G/M², 100% organic cotton, fair wear, PETA – aproved vegan (integenstelling tot boter). De illustraties worden gedrukt met een RISO printmethode, gelijk aan zeefdruktechniek. Elke print krijgt zijn eigen unieke inktspoor door het RISO printen.

Low Food

Low Food heeft als doel om de Nederlandse gastronomie enerzijds verder internationaal op de kaart te zetten en anderzijds meer verdieping te geven, inclusiever te maken en te verduurzamen. Low Food LAB, Low Food Symposium en Low Food Gastronomy College & Low Food Chef Academy

Low Food werkt aan educatieve programma’s middels de Low Food Chefs Academy en een structureler onderwijsaanbod via het Low Food Gastronomy College. In het onderzoeksprogramma, het Low Food Lab, faciliteert Low Food de samenwerking tussen chefs, boeren en wetenschappers om tot nieuwe productkennis te komen. Alle onderzoeken zijn te relateren aan één van de drie hoofdthema’s van het onderzoeksprogramma: eiwittransitie, biodiversiteit en voedselverspilling.

Jaarlijks organiseert Low Food bijeenkomsten en een groot symposium voor 200 deelnemers uit binnen- en buitenland om chefs, boeren, wetenschappers en beleidsmakers te inspireren en met het werk van Low Food in contact te laten komen.

Snert

In het snertnajaar van 2020 lanceerden Joris Bijdendijk en Samuel Levie hun eigen snert in blik: een lekkere erwtensoep met goede worst. Ze koppelden er een actie voor de Voedselbank aan en heel Nederland kleurde langzaam felroze en geel. Overal doken de soepblikken op. Al snel volgden van alle kanten inspirerende soepverhalen en Joris en Samuel vonden het de hoogste tijd om een ode te brengen aan het fenomeen soep.

Soep is zó divers en voor iedereen, dat elke cultuur wel haar eigen soepen kent. Van pittige pindasoep op het Afrikaanse continent en Tom kha kai uit Azië, tot en met gazpacho rondom de Middellandse Zee. Sommige soepen moeten dagen trekken, andere zijn in een handomdraai gemaakt.

Of het nou een maaltijdsoep is of een lichte soep als aperitief: soep troost ons. Naast de soep in blik kwam ook het kookboek SNERT uit. 40 kleurrijke en wereldse soepen, voor wie wel wat troost kan gebruiken. Niet alleen in de winter, maar het hele jaar door.

SNERT werd vertaald in het Engels en won in 2023 de titel ‘The Best Cookbook in the World’ door Gourmand World Cookbook Awards in de categorie vertalingen.

Schooltuinen

In 2020 bestonden de Amsterdamse Schooltuinen 100 jaar. Een stukje cultuurgeschiedenis in de stad en het Nederlandse onderwijs. Vanaf het jubileumjaar is er een extra tuin bijgekomen: een schooltuin bij het Rijksmuseum. Meester Kees leert de kinderen over groentes, fruit en de eetbare natuur.

Elke maand kookt Joris samen met de kinderen met de oogst uit de eigen tuin. Daarnaast maakte hij samen met Floor Rieder en Jan Paul Schutten het kinderkookboek Het Geheim van de Tuin. Naast superlekkere recepten vind je in dit boek prachtige tekeningen en ook nog een superspannend verhaal over een kok die tijdens een kookwedstrijd allerlei moeilijke opdrachten moet vervullen.