Enter

Projects

Low Food

Low Food heeft als doel om de Nederlandse gastronomie enerzijds verder internationaal op de kaart te zetten en anderzijds meer verdieping te geven, inclusiever te maken en te verduurzamen. Low Food LAB, Low Food Symposium en Low Food Gastronomy College & Low Food Chef Academy

Low Food werkt aan educatieve programma’s middels de Low Food Chefs Academy en een structureler onderwijsaanbod via het Low Food Gastronomy College. In het onderzoeksprogramma, het Low Food Lab, faciliteert Low Food de samenwerking tussen chefs, boeren en wetenschappers om tot nieuwe productkennis te komen. Alle onderzoeken zijn te relateren aan één van de drie hoofdthema’s van het onderzoeksprogramma: eiwittransitie, biodiversiteit en voedselverspilling.

Jaarlijks organiseert Low Food bijeenkomsten en een groot symposium voor 200 deelnemers uit binnen- en buitenland om chefs, boeren, wetenschappers en beleidsmakers te inspireren en met het werk van Low Food in contact te laten komen.

Snert

In het snertnajaar van 2020 lanceerden Joris Bijdendijk en Samuel Levie hun eigen snert in blik: een lekkere erwtensoep met goede worst. Ze koppelden er een actie voor de Voedselbank aan en heel Nederland kleurde langzaam felroze en geel. Overal doken de soepblikken op. Al snel volgden van alle kanten inspirerende soepverhalen en Joris en Samuel vonden het de hoogste tijd om een ode te brengen aan het fenomeen soep.

Soep is zó divers en voor iedereen, dat elke cultuur wel haar eigen soepen kent. Van pittige pindasoep op het Afrikaanse continent en Tom kha kai uit Azië, tot en met gazpacho rondom de Middellandse Zee. Sommige soepen moeten dagen trekken, andere zijn in een handomdraai gemaakt.

Of het nou een maaltijdsoep is of een lichte soep als aperitief: soep troost ons. Naast de soep in blik kwam ook het kookboek SNERT uit. 40 kleurrijke en wereldse soepen, voor wie wel wat troost kan gebruiken. Niet alleen in de winter, maar het hele jaar door.

Schooltuinen

In 2020 bestonden de Amsterdamse Schooltuinen 100 jaar. Een stukje cultuurgeschiedenis in de stad en het Nederlandse onderwijs. Vanaf het jubileumjaar is er een extra tuin bijgekomen: een schooltuin bij het Rijksmuseum. Meester Kees leert de kinderen over groentes, fruit en de eetbare natuur.

Elke maand kookt Joris samen met de kinderen met de oogst uit de eigen tuin. Daarnaast maakte hij samen met Floor Rieder en Jan Paul Schutten het kinderkookboek Het Geheim van de Tuin. Naast superlekkere recepten vind je in dit boek prachtige tekeningen en ook nog een superspannend verhaal over een kok die tijdens een kookwedstrijd
allerlei moeilijke opdrachten moet vervullen.

UQONIC

Uqonic Chefs is een premium culinair bezorgplatform dat iconische chef-koks van over de hele wereld verbindt met fijnproevers over de hele wereld. Naast Joris Bijdendijk zijn op dit moment ook aangesloten Mauro Colagreco, Peppe Guida, Andreas Caminada en Sidney Schutte. Op dit moment is Uqonic Chefs gelanceerd in Amsterdam, Zurich en Londen.

Het platform is momenteel open voor een select aantal gebruikers. Door je aan te melden voor de exclusieve Uqonic gastenlijst, zorg je ervoor dat je binnenkort een premium dinerbox kunt bestellen uit deze wereldwijde club.